Het zal weinigen ontgaan zijn dat dit weekend de eerste Edese Pride wordt georganiseerd. Deze pride vindt plaats om de emancipatie van de LHBTIQ+-gemeenschap in Ede te bevorderen. Tal van activiteiten worden georganiseerd, waaronder een zogenoemd ‘Paars avondmaal’ en een Regenboogkerkdienst.

SGP-jongeren Ede vindt dat discriminatie op basis van geslacht en gender moet worden tegengegaan. Daarom keuren wij iedere discriminerende en haatdragende actie tegen LHBTIQ+’ers af. LHBTIQ+’ers zijn mensen net zoals ieder ander, en behoren ook zo behandeld te worden.

SGP-jongeren Ede is tevens van mening dat een Pride, zoals die dit weekend wordt georganiseerd, geen toegevoegde waarde heeft in de acceptatie van LHBTIQ+’ers. Taferelen met abnormale kleding en onnatuurlijke haarkleuren en make up, zorgen er in onze ogen niet voor dat LHBTIQ+’ers als normaal worden beschouwd, maar maken deze gemeenschap juist tot aparte groep.

SGP-jongeren Ede is verheugd om te horen dat de organisatoren van de Pride hebben geprobeerd om rekening te houden met de christelijke gemeenschap in Ede, een gemeente in de zogenoemde Biblebelt. Tegelijkertijd roept het programma van de Pride in dit licht vragen op. Waarom is ervoor gekozen om een ‘Paars Avondmaal’ waar iedereen aan mag deelnemen aan te richten, wat een provocatie is richting het door Jezus zelf ingestelde Heilig Avondmaal? Waarom wordt er een regenboogkerkdienst georganiseerd, waardoor de regenboog, die door God is geschapen als teken van Zijn trouw, wordt misbruikt? SGP-jongeren belijdt met de organisatoren dat God íedereen vraagt om tot Hem te komen, maar niet in de uitleving van onze zonden. Bovenstaande activiteiten worden door veel christenen als onnodig kwetsend ervaren. Niet alleen kwetsend richting henzelf, maar vooral kwetsend richting God.

Met het schrijven van dit statement wijst SGP-jongeren Ede op geen enkele wijze LHBTIQ+’ers in de Gemeente Ede af. Wij maken hierin een fundamenteel onderscheid tussen een persoonlijke identiteit en de daden van een persoon. Gelukkig ligt onze identiteit veel dieper dan ons gender en sekse, of we nou homo of hetero, a- of biseksueel, trans- of cispersoon, gekleurd of wit zijn. Laten we er samen voor zorgen dat iedereen zich in Ede thuis en veilig voelt!

Geschreven door SGP-jongeren Ede