D.V. 6 juni is het zover: dan gaan de stembussen open voor de verkiezingen van het Europees Parlement (EP). 40 jaar lang heeft de SGP één zetel gehad in het Europarlement, maar het is nog lang niet zeker of de SGP na 6 juni die zetel nog wel heeft. Wat is er veranderd, en waarom is 3,23 een belangrijk getal voor de SGP?

De grootste verandering vindt plaats op het stembiljet: de SGP doet namelijk dit jaar voor het eerst sinds 1979 helemaal zelfstandig mee aan de EP-verkiezingen. In 1979 lukte het niet om op die manier een zetel te halen, en daarom begon de SGP een gezamenlijke lijst met de RPF en de GPV. Ook nadat deze twee partijen samen gingen in de ChristenUnie bleven zij samen een lijst maken voor de Europese verkiezingen.

Maar nu dus niet meer. Waarom niet? Dat heeft alles te maken met de fracties in het Europarlement. Om genoeg spreektijd te krijgen is het namelijk een goed idee om je bij een fractie aan te sluiten. Tot 2019 waren de CU en de SGP lid van de rechtse en conservatieve ECR fractie. Maar de CU stapte uit de fractie toen Forum voor Democratie daar ook lid van werd. Eerst leek het er even op dat de SGP met de CU mee zou gaan naar de christendemocratische EVP-fractie, maar toen bleek dat het eurokritische SGP-geluid daar niet welkom was. Daarom besloot de SGP dat bij de ECR-fractie blijven beter was. De CU stapte wel over naar de EVP-fractie.

Na deze breuk vond de CU dat ze ook niet meer samen met de SGP op dezelfde lijst konden staan. Daarom stopten ze deze samenwerking, en nu moeten de beide partijen komende verkiezingen op eigen kracht een zetel proberen te halen. Helaas is dat moeilijker dan samen twee zetels halen: de laatste jaren zat de SGP dankzij een restzetel in het Europarlement. Maar met een zelfstandige lijst moet de SGP volgens de regels een volledige zetel halen voor een zetel in het Europarlement. En dat betekent dat de SGP minimaal 3,23 procent van de stemmen moet halen.

3,23 procent van de stemmen: dat is best veel. Bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen kreeg de SGP maar 2,1 procent van de stemmen. Toch is de zetel niet ver weg: de opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is vaak bijna 30 procentpunt lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Als de SGP-achterban wél trouw komt stemmen, dan zijn we bijna zeker van een zetel in het Europees Parlement.

Veel mensen denken: “Eén zetel, wat heeft dat voor zin?" Het klopt dat een enkele stem in het Europarlement gemakkelijk verloren kan gaan. Er zijn dan ook helaas Nederlandse Europarlementariërs die hun werk daarom maar slecht doen. Gelukkig is onze Europarlementariër Bert-Jan Ruissen anders: Hij heeft, samen met zijn team, al verschillende voorstellen gedaan die door het Europees parlement zijn aangenomen. Vooral op de thema’s christenvervolging en de wolf heeft hij veel invloed gehad. Zonder deze ene SGP-zetel was dat niet mogelijk geweest.

Afsluitend wil ik nog zeggen dat er naast veel stemmen juist ook veel gebed nodig is. God heeft het werk van de SGP in Europa de afgelopen jaren willen zegenen. Laten we bidden dat het werk van Bert-Jan Ruissen zijn voortgang mag blijven vinden!

Door Jonathan Moerman


Vind jij het leuk om activiteiten te organiseren? Ben je juist geïnteresseerd in politiek of houd je meer van gezelligheid? Bij SGPJ-Ede ben je aan het juiste adres! Wil je deel uitmaken van een gezellige commissie en ons versterken met jouw ideeën? Neem dan contact op met Wouter Dekker via 06-34823078.

PS: Check sgpj.nl voor een vette winactie over ledenwerving. Wie weet win jij een reis naar Brussel!